Verhuizen naar een andere woongelegenheid


 

Verhuizen naar een even grote woongelegenheid

Je woont bij Maaslands Huis, maar je wilt graag verhuizen naar een andere woongelegenheid (die even groot is) van onze maatschappij. Dat noemen we een gewone ‘mutatie’.

Je vult hiervoor de nodige documenten in en je schrijft je opnieuw in als kandidaat-huurder. Je betaalt hiervoor werkingskosten, zijnde 180€.

Je komt op de gewone wachtlijsten terecht en je moet de gewone wachttijd doorlopen. Wanneer je dan een woongelegenheid krijgt toegewezen betaal je opnieuw 180€ aan werkingskosten.

 

Verhuizen naar een kleinere woongelegenheid

 

Woon je te groot en heb je één of meerdere slaapkamers op overschot? Dan kan je een aanvraag indien om te verhuizen naar een kleinere woongelegenheid.

 

Onderbezetting van je woongelegenheid

Heb je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet. We vragen je dan te verhuizen naar een kleinere woongelegenheid.

 

Schrijf je in en kies zelf je kleinere woongelegenheid

Je kunt je inschrijven voor een kleinere woongelegenheid. Je kunt dan zelf je keuze aanduiden. Je kiest dan de wijk, het type woning (appartement of huis) en maximale huurprijs die je wilt betalen.

 

Schrijf je je niet in?

Dan kan je niet kiezen. Wij doen zelf een aanbod op maat:

 • De woongelegenheid heeft een juiste grootte voor jouw gezin;
 • De woongelegenheid ligt maximaal 5 kilometer van je woning nu;
 • De totale kostprijs is even hoog of lager dan je kostprijs nu. Dit is je huurprijs en extra kosten (huurlasten en individueel verbruik) samen.

Je krijgt 2 keer zo’n aanbod.

Wil je de eerste woongelegenheid niet huren of reageer je niet op tijd? Dan krijg je na minimaal 3 maanden opnieuw een aanbod. Wil je ook deze tweede woongelegenheid niet huren of reageer je niet op tijd? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen (bij een contract van onbepaalde duur). Je betaalt voor een slaapkamer te veel 32 euro per maand (bedrag in 2020). Dit betaal je extra bij je huurprijs en kosten.

Let op: Bij een contract van bepaalde duur wordt je huurovereenkomst niet verlengd.

Aanvaard je een aanbod? Dan moet je geen onderbezettingsvergoeding betalen.

Verhuizen naar een grotere woongelegenheid

Heeft er een natuurlijke gezinsuitbreiding (door geboorte, adoptie, pleegzorg of een gemelde gezinshereniging) plaatsgevonden en is de woongelegenheid te klein geworden? Dan kan je een aanvraag indien om te verhuizen naar een grotere woongelegenheid.

Je kan je inschrijven voor een grotere woongelegenheid. Je kan dan zelf je keuze aanduiden. Je kiest dan de wijk, het type woongelegenheid (appartement of huis) en maximale huurprijs die je wilt betalen.

 

 

Heb je voorrang op kandidaat-huurders die nog niet bij ons wonen?

 • Ja, je hebt voorrang als je verhuist omdat er een natuurlijke gezinsuitbreiding heeft plaatsgevonden en je huidige woning niet meer is aangepast aan de nieuwe gezinssituatie. Dat noemen we een ‘mutatie naar een aangepaste woongelegenheid’.
 • Je krijgt geen voorrang meer als er iemand komt bijwonen en je woning hierdoor te klein wordt.

   

  Volgende voorrangsregels komen te vervallen:

  • voorrang op basis van onderbezetting (->bijv. je woont in een te grote woning)
  • voorrang op basis van onaangepast wonen (-> bijv. je woont op het verdiep en kan niet langer trappen maken wegens een mobiliteitsbeperking)

  Huurders die van deze voorrangsregel genoten, zullen vanaf 01/01/2020 dus niet langer voorrang krijgen, m.a.w. je kan als kandidaat-huurder je voorrang vanaf 1 januari 2020 kwijt zijn, daar dit geen verworven recht is.

Ik huur verhuizen naar een andere woning