De renovatie

Het project Beerensheuvel III werd gebouwd in 1977. De 124 woningen hebben nood aan een energetische renovatie. Met deze renovatie wilt Maaslands Huis zorgen voor een hoger wooncomfort en een lager energiefactuur.

  • Verwachte start werken: 4 oktober 2021, dan starten de werken aan de proefwoning
  • Uitvoering: ca. 2 jaar
  • Architect: Dirk Jacobs Architect & Partners bvba uit Maasmechelen
  • Aannemer: NV Bouwbedrijf Dethier uit Alken
  • Contactpersoon Maaslands Huis: Hubert Broeckx en Pieter Neyens

Welke werken worden uitgevoerd aan de woningen?

Dak:

  • Nieuw dak + isolatie

Gevel/muur:

  • Nieuwe ramen met dubbele beglazing + nieuwe buitendeuren
  • Spouwmuurisolatie en reinigen en behandelen van het gevelmetselwerk
  • Nieuwe garagepoorten

Allerlei:

  • Nieuwe regenwaterafvoeren en goten in zink
  • Vernieuwde terrassen
  • Nieuwe brievenbussen
  • Verluchting in badkamer en toilet

Vragen en antwoorden:  

  1. Waar wordt er gestart met de renovatie?

Er wordt eerst voorzien om 2 proefwoningen uit te voeren (Koolmeesstraat 16 en Beerensheuvelstraat 88). Hierna starten in november de werken aan de woningen aan de Oude Baan.

 

  1. Wanneer starten de werken?

De start van de proefwoning wordt voorzien op 4 oktober 2021. De aannemer verwittigt jullie minstens 2 weken op voorhand voordat deze aan de woning werken uitvoert, zodat u voldoende tijd heeft om de voorbereidingen te treffen. De werken starten omstreeks 7 uur ‘s morgens.

 

  1. Waar wordt het materiaal geplaatst?

De aannemer zal enkel het noodzakelijke materiaal ter plaatse stapelen. Dit wordt meestal in de buurt van de woningen geplaatst waar er wordt gewerkt.

 

  1. Hoe lang zal het dak openliggen?

Het dak zal steeds waterdicht zijn op het einde van de werkdag. De totale werken voor het dak worden geschat op 2 weken, afhankelijk van het weer.

 

  1. Moeten de rolluiken verwijderd worden?

Ja, anders kan de gevel niet in zijn totaliteit gereinigd worden en kan de waterafstotende laag niet correct aangebracht worden.

 

  1. Wie betaalt de kostprijs om de rolluiken af te halen?

Destijds hebben bewoners met rolluiken de toestemming gekregen om deze te mogen plaatsen, met de voorwaarde dat deze de rolluiken dienen te verwijderen indien dit wordt gevraagd. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de mogelijke onkosten. Na de werken mogen de rolluiken terug geplaatst worden, uiteraard onder dezelfde voorwaarden.

 

  1. Gaan de huurprijzen stijgen na de renovatie?

De huurprijs wordt berekend op basis van het inkomen, de gezinssamenstelling en de basishuurprijs. De nieuwe parameters (isolatie, dubbel glas) zullen ingebouwd worden in de “sociale huurschatter” en dan zal er een stijging mogelijk zijn van de marktwaarde. Enkel de huurders die de basishuurprijs betalen, zullen deze stijging sterk voelen. De overige huurders zullen enkel de patrimoniumkorting zien verminderen (verdwijnen), indien de marktwaarde zal stijgen.

De energiefactuur zal wel dalen en uw wooncomfort zal stijgen!

 

  1. Krijgen de huurders een compensatie gedurende de werken?

Nee. Maaslands Huis investeert ongeveer 8 miljoen euro of meer dan 60.000 euro per woning.

 

  1. Doorgang tijdens de werken?

Wanneer een stelling rond de woning is geplaatst, zal de garagepoort tijdelijk niet kunnen opengezet worden en kan men dus niet in of uit de garage rijden met de auto.

 

  1. De stelling staat 12 weken, is dat geen lange periode?

Er moeten diverse werken uitgevoerd worden aan de panden: isolatie, …
De stijgers moeten er staan voor de veiligheid voor het uitvoeren van al deze werken.

 

  1. Worden er ook vliegenramen geplaatst?

Neen. Vliegenramen worden nooit geplaatst. Men kan deze wel altijd zelf bij laten maken/bestellen, maar men dient deze ook zelf te betalen.

In de ramen zijn er wel ventilatieroosters voorzien.

 

  1. Wat als men op vakantie gaat tijdens de periode van de werken?

Indien men nu al weet wanneer de vakantie gepland is, kan men dit best ook direct doorgeven aan de aannemer.

U dient altijd toegang te verschaffen voor deze werken. Wij vragen ook dat er iemand ter plaatse is als men in de woning moet werken uitvoeren.

Communiceren is het sleutelwoord! Bereikbaarheid van woning en tuin is cruciaal!

 

  1. Waar moet ik mijn auto zetten tijdens de werken?

Er wordt heel wat materiaal versleept en aangebracht. Tevens krijgt u een nieuwe poort. Voorkomen is beter dan genezen. Zet uw wagen dus niet op de oprit maar ergens in de wijk waar er minder werfverkeer is.

 

  1. Moet ik nu al een zone van 3 meter vrij maken?

Neen. De aannemer verwittigt jullie 2 weekenden op voorhand zodat jullie voldoende tijd krijgen om deze voorbereidingen te treffen.

De werf zal ook verlopen als een ‘trein’. Jullie kunnen zo ook zelf het werfritme opvolgen en inschatten wanneer de werken in jullie woning ongeveer zullen aanvatten.

 

  1. Blijft de indeling van de ramen hetzelfde?

Bestudeer rustig de aangeleverde beelden. Bij de nieuwe ramen werd er rekening gehouden met een goede bereikbaarheid voor het poetsen.

De nieuwe ramen kunnen in kiepstand gezet worden.

De raamomlijsting is in aluminium. Deze is gemakkelijk in onderhoud, is sterker, degelijker van kwaliteit en gaat veel langer mee.

 

  1. Kunnen de ramen vergrendeld worden?

Neen, er zijn geen apart te bedienen vergrendelingen voorzien op de ramen. Het raam- en deurbeslag heeft een hoge veiligheids- en inbraakwerendheidsklasse.

 

  1. Wat moet men doen om de werken van de garagepoort vlot te laten verlopen?

De garagepoorten zullen tegen de avond steeds terug afgesloten worden.

De garage moet niet noodzakelijk volledig leeg gemaakt worden, de zone tot waar de rail van de garagepoort komt, + 300 cm is voldoende. Deze werkruimte is nodig voor een goede uitvoering van de werken.

Contacteer zeker tijdig de aannemer om gezamenlijk afspraken te maken.

 

  1. Wanneer krijgen wij de nieuwe sleutels?

Zowel bij de plaatsing van de nieuwe brievenbus, als bij de plaatsing van de nieuwe deur of poort, zal u die zelfde dag nog de nieuwe sleutel in ontvangst mogen nemen. U dient hiervoor een document te ondertekenen.

Nieuwe deur = nieuwe sleutel!

 

  1. Wat met de eigenaars?

Dit project heeft enkel betrekking op woningen in eigendom van Maaslands Huis. Verkochte woningen zitten NIET in dit project.

Heeft u een woning gekocht en wilt u ook werken uitvoeren? Neem dan zeker contact op met STEBO. Zij zorgen voor een professionele begeleiding in de vele subsidiekanalen voor particulieren, komen langs en bezorgen jullie in overleg een offerte voor de werken.

 

  1. Verandert de structuur van het dak? Is er een oplossing voor het probleem met de bladeren

Neen. De bomen zullen bladeren blijven verliezen. Voor een boom die groter is dan 10 cm diameter is er een kapvergunning vereist. Bij de daken worden wel noodspuwers voorzien. Dit is een tweede afvoer die in werking treedt indien de eerste verstopt is. Het water druppelt dan op de stoep. Vanaf dat ogenblik, bent u op de hoogte dat er een verstopping is in de dakgoot of afvoer. U dient vervolgens zeer snel te reageren, zodat deze verstopping wordt opgelost.

 

  1. Wat wordt er bedoeld met ‘gevelnet’?

Bij vele woningen hangen de kabels van Telenet tegen de gevels. Deze kabels zijn oud en versleten. Met deze werken worden, in samenwerking met FLUVIUS, deze kabels mee vernieuwd tot in de woning! U krijgt dus een nieuwe aansluiting wat het aantal storingen doet verminderen.

 

  1. Waarom wordt er niet geïnvesteerd aan de binnenkant van de woningen?

In de toekomst zal er ook aan de binnenkant van de woningen gerenoveerd worden. De herstellingen die een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur bieden, zijn prioritair. Droog en geïsoleerd wonen, voelt men rechtstreeks in de portemonnee.

 

  • Presentatie

Onderstaand kan u als bijlage de presentatie terugvinden m.b.t. de renovatie van het project Beerensheuvel III.

Presentatie

 

Opmerkingen/ aandachtspunten:  

  • Bij het plaatsen van de ramen moet er iemand aanwezig zijn thuis.
  • Wanneer de oude ramen worden uitgehaald, zal er ook dezelfde dag nieuwe ramen ingezet worden.
  • De voordeur wordt vervangen. Wanneer deze geplaatst is, zal de huidige sleutel niet langer functioneren, dus best dat op die dag iemand aanwezig is om de nieuwe sleutels in ontvangst te nemen.
  • Veiligheid primeert boven alles, daarom:
    1. dienen honden en katten ten alle tijden vast gezet te worden om te voorkomen dat er iemand zou gebeten worden!
    2. Houd de kinderen weg van de werfzone, dit is geen speelplaats maar een zone met mogelijk gevaar voor kinderen.

Wat kan u zelf doen om schade te voorkomen?

    • Laat uw wagen buiten de werfzone staan.
    • Geef ruimte aan het werfverkeer.
    • Aannemer dient tijdens de werken toegang te hebben tot de woning en tuin.
    • In de woning zou er ± 1,5 meter vrij moeten zijn rond o.a. de ramen (gordijnen dienen afgenomen te worden). Bescherm ook meubels en elektronica, door ze te verplaatsen of eventueel met lakens/plastiek. Verwijder kostbare zaken, indien u als bewoner niet aanwezig bent tijdens de werken.
    • Vensterbanken dienen leeg te zijn, dus verwijder al de spullen die hierop werden geplaatst.
    • Gelieve te zorgen dat een betrouwbaar iemand in de woning aanwezig is, zeker op het moment van de plaatsing van de nieuwe voordeur en buitenschrijnwerk, dit n.a.v. de sleuteloverdracht.
    • Er zullen stellingen rondom de woning geplaatst worden (werkzone van 3 meter dient vrij te zijn om werken uit te voeren, plaatselijk kan dit afwijken).

Verwijder daarom belangrijke dingen in uw voor-, zij- en achtertuin:

  • bestaande rolluiken
  • beplanting tegen gevel (bijv. klimop)
  • afdaken
  • terrasdelen
  • tuinafschermingen
  • omheiningen
  • vijvers, volières
  • en andere door de huurder zelf aangebrachte verfraaiingen die de bedoelde werken hinderen, dienen door de huurder op tijd verwijderd te worden, anders worden ze op zijn kosten verwijderd.

Bij twijfel vraag tijdig overleg met de aannemer.

Renovatieproject Beerensheuvel III